Home » Kennisbank Beauty » Heeft stress invloed op je uiterlijk?

Heeft stress invloed op je uiterlijk?

Je voelt je gestrest en dat merk je aan de spanning in je lichaam en de gedachtes in je hoofd. Maar stress heeft ook een effect op je uiterlijk. Wat zijn de gevolgen van langdurige spanning op je uiterlijk en wat kun je er aan doen? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Wat is stress eigenlijk

Stress is het gevoel van spanning dat veroorzaakt wordt door nervositeit. Je hebt onderdrukte woede of frustratie over een situatie of je hebt het idee dat je geen grip krijgt op de toekomst. Deze spanning voel je in je lichaam door gespannen spieren, een nerveus gevoel in je buik en een reeks van negatieve emoties. Een beetje spanning in het leven is geen probleem, maar spanning wordt stress als het oncontroleerbaar wordt, het dagelijks voorkomt en het een obstakel is waardoor je niet meer van het leven kan genieten.

De gevolgen van langdurige stress

stress uiterlijk

Stress heeft naast een negatief effect op je lichaam ook een nadelig effect op je uiterlijk. Ook je huid heeft het in tijden van stress namelijk zwaar te verduren. Je huid is immers niet alleen de bescherming tegen de buitenwereld, maar ook een van de grootste organen van je lichaam, waar van alles gebeurt. Je huid kun je niet los zien van bijvoorbeeld je spijsvertering, het zenuwstelsel en de temperatuurregeling in je lichaam. Heb je last van langdurige stress dan zie je dat terug in de staat van je huid.

De hormonen cortisol en adrenaline

Als we het over het effect van stress op het uiterlijk hebben, dan gaat het met name over de hoge concentratie cortisol en adrenaline in je lichaam. Deze twee hormonen komen in hogere mate voor tijdens momenten van stress en zijn de oorzaak van een aantal veranderingen in je lichaam en in je huid. Ze vergroten de kans op ontstekingen in je lichaam wat zich uit in allerlei huidproblemen. De productie van talg wordt verhoogd, waardoor je meer puistjes en huiduitslag krijgt. Cortisol beschadigt het collageen en elastine, de belangrijkste bouwstoffen van je huid. Als je door de stress geen rust momenten hebt, heeft je lichaam ook geen kans deze beschadigingen te repareren, waardoor de huid zijn elasticiteit verliest. Ook de stresssignalen vanuit de hersenen hebben een effect op de huid. Deze komen tot uiting via de zenuwuiteinden en kunnen vele huidproblemen zoals psoriasis veroorzaken.

Zichtbare gevolgen voor je uiterlijk

stress

Door de veranderingen in je hormonenhuishouding en je zenuwstelsel verandert dus ook je uiterlijk en dan met name de staat van je huid. Heb je langdurige stress dan zie je dat terug in een aantal veel voorkomende huidproblemen.

Je hebt wallen

Je slaapt slechter, bent eerder moe en dat veroorzaakt wallen on de je ogen. De huid onder de ogen is gevoelig en dun, waardoor je de onderliggende adertjes ziet, wat de wallen een blauwe waas geeft. De dunne huid is minder elastisch en je ziet sneller rimpels, wat je al snel ouder doet lijken.

Droge huid

Door stress ben je geneigd minder water te drinken en sneller naar een sterke koffie of de alcohol te grijpen. Hierdoor hydrateer je je lichaam en huid slechter, waardoor je een droge huid krijgt. Water is nodig voor hydratatie, maar ook voor een goede doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen in de huid. Blijf dus vooral genoeg drinken.

Acne

Zoals hierboven al genoemd, veroorzaakt een overmatige hoeveelheid van adrenaline en cortisol een grotere talgproductie met een grotere kans op puistjes. Bij langdurige stress kan dat zelfs tot acne leiden, wat moeilijker te behandelen is dan af en toe een puistje.

Uitslag zoals netelroos en psoriasis

Door acute of chronische stress is de bescherming van de huid lager dan normaal. Ook doordat de darmen niet goed werken en daar de slechte bacteriën de overhand nemen, heb je grotere kans op ziektes als netelroos en psoriasis.

Haaruitval en grijze haren

Door de stress en de disbalans in de hormoonhuishouding die daardoor ontstaat, verstoort ook de groei van de haarzakjes. Ze worden zwakker, waardoor je sneller haren verliest. Door de snellere afname van melanine in je lichaam, de stof die kleur geeft aan je huid en aan je haar, krijg je door stress ook vaak eerder grijze haren.

Rimpels

Je huid verliest zijn elasticiteit door een overtollige hoeveelheid cortisol. Er wordt al minder collageen aangemaakt en het wordt door de cortisol ook nog eens eerder afgebroken. Je krijgt sneller rimpels en een lubberende huid, waardoor je er vroegtijdig ouder uitziet. Daarnaast geeft stress je ook een gespannen gezicht en een frons op je voorhoofd wat het ontstaan van rimpels alleen maar in de hand werkt.

Je handen

Door langdurige stress zien je handen er al snel ouder uit. De huid is droog en rimpelig, op je nagels ontstaan lijntjes van de tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, er ontstaan blaren of eczeem zoals dyshidrose.

Vatbaarheid infecties en allergieën

De huid is onze bescherming tegen de invloeden van buitenaf. Door chronische stress verlaagt ook de weerstand van de huid en is het vatbaarder voor infecties en gevoeliger voor bepaalde stoffen. Er is grotere kans op schimmels, rare vlekken, allergische reacties en andere onzuiverheden.

De gevolgen van stress op je uiterlijk verminderen

geen stress

Ondanks dat er cosmetische produceten op de markt zijn die de gevolgen van stress kunnen verminderen of camoufleren, is het bij langdurige stress vooral zaak het probleem bij de wortel aan te pakken. En de wortel is de bron van de stress zelf. Een mooie, jong uitziende huid begint van binnen, met een hormoonhuishouding die in balans is. Cortisol en adrenaline verlaag je door de stress te verminderen. De gevolgen beperk je het beste met de juiste voeding.

Zoek uit waarom je gestrest bent, wat er moet veranderen om je meer relaxt te voelen of waar je de momenten van ontspanning vindt. Dat is voor iedereen natuurlijk anders en soms is de drukte in je leven niet zomaar uit te wissen. Voor de een helpt het naar een yogaklas te gaan, voor de ander is een flinke wandeling in de natuur heilzaam. We hebben 10 tips om stress te verminderen verzameld, zodat je al met kleine veranderingen stappen in de juiste richting kan zetten. Natuurlijk adviseren we je bij chronische stress, als deze tips niets veranderen, de juiste hulp te zoeken.

Plaats een reactie